Ik moet weer naar het buitenland voor mijn werk. Ik moet vanavond nog naar een verjaardag. Heb jij ook al vaker gehoord dat je zinnen beter kan opbouwen met "ik wil...". Wordt het leven dan ineens zoveel beter als ik dat doe? En wat bedoelen ze eigenlijk met “willen”? Is “moeten” nu dan ineens een overbodig werkwoord geworden? Laten we hier eens over doorpakken.
Wikipedia zegt het volgende over "willen": “De wil is het bewuste vermogen van de mens om van een gedachte of een geheel van gedachten, een plan, over te gaan naar een handeling om een toestand te bestendigen, te veranderen of te doen ingaan”.
Met andere woorden vanuit een intrinsieke motivatie een actie beginnen. Een motivatie die vanuit jou zelf komt. Wat is het voordeel van deze vorm van motivatie, vraag je je af? Aangezien de motivatie vanuit jezelf komt, kom jij ook makkelijker in beweging en mogelijk nog of in ieder geval net zo belangrijk, jij bent bereidt om die beweging te blijven vasthouden. Je bent bereid ervoor te werken. Jij bent immers de reden dat je in beweging komt en hebt een doel voor ogen. Je doet het omdat jij ervoor kiest, jij wil dit!
Maar is het woord “moeten” nu dan overbodig?
Zeer zeker niet.
Het ligt eraan vanuit welk perspectief je naar “moeten” kijkt. Handelen vanuit moeten kan op 2 aspecten geënt zijn. Of wel vanuit een verlangen of wel vanuit een verplichting tot.
Laten we eerst kijken naar het laatste: Als je handelt vanuit een verplichting tot, komt de motivatie vaak niet vanuit jezelf. Je motivatie wordt gevoed omdat dit aan jou is opgedragen, of mogelijk zwaarder wegend, wat een ander mogelijk van jou verwacht. (hoe weet jij wat van jou verwacht wordt? Verwachtingen en verwachtingspatronen behandel ik in een volgende blog).
Als je alleen maar dingen doet die niet vanuit jezelf komen, kun je heus nog wel ver komen, maar waar zit hem dan de voldoening in voor jou? Stel ik moet voor mijn werk bepaalde doelen stellen, die niet helemaal liggen bij mijn eigen doelen. Dan kun je door wilskracht en doorzettingsvermogen die doelen bereiken. Maar is uiteindelijk dan jouw doel bereikt of het doel van je werkgever?
Dus "moeten" is overbodig!
Niet zo snel.. Laat ik dit vanaf nu gelijk ontkrachten. Sterker nog... "moeten" stelt jou in staat omdat wat jij verlangd te bereiken. Laat ik een voorbeeld noemen vanuit mijn eigen perspectief gezien. Ik wil volgend jaar een nieuwe opleiding starten. Een opleiding waarvan ik denk dat deze bijdraagt aan wat ik wil bereiken. Wat heb ik daar dan voor nodig? Ik zal moeten zoeken waar ik die opleiding kan volgen, vervolgens zal ik mij moeten inschrijven, ik zal zeker de lessen moeten volgen, ik moet daarvoor taken afronden en ik moet oefenen om mij hierin te bekwamen en uiteindelijk zal ik examen moeten doen (wat met zich meebrengt dat ik moet studeren)
Zoals je ziet ik "moet" ook dingen doen, maar die hebben een vooraf bepaald hoger/ander doel! Het brengt mij namelijk daar waar ik wil zijn.
Maar wat kan jij hier nu mee? Je hoeft vanaf nu het woord "moet/moeten" in je zinnen echt niet te gaan vervangen door "wil/willen". Sommige zinnen klinken dan helemaal niet meer zoals je over wilt brengen. Als ik dan een tip mag geven, zou ik zeggen, ga vanaf nu eens op zoek naar herkenning. Alles begint met herkenning namelijk. Hoe meer inzicht jij krijgt (inzicht in wie ben ik en wat wil ik nu echt), hoe beter je kan bepalen of het bij jou past. Dus ga momenten herkennen waarin je het woord "moet/moeten" gebruikt. En hoe vaker jij gaat merken dat je "moet/moeten" gebruikt in je zinsopbouw, ga dan het volgende eens bij jezelf na: Is dit iets wat ik wil of is dit juist iets wat een ander mij opdraagt of van mij verwacht.